استرس اکسیداتیو
وقتی که اکسیژن موجود در محیط کمتر از نیاز بدن باشد( ورزش های بسیار سنگین و ورزش در ارتفاعات بالا) برخی ریشه های آزاد و فعال اکسیژن در بدن پدید می آیند که سمی و زیان آورند. ریشه های آزاد موجب تخریب پروتئین ها و چربی های شده و از این راه در تخریب یاخته های ماهیچه ای و کاهش استقامت ورزشکار نقش بازی می کنند. این پدیده را استرس اکسیداتیو می نامند.
عوامل پیدایش این استرس عبارتند از: سیگار، الکل و ارتفاع
پیامد های استرس اکسیداتیو شامل: پیری زود رس، سختی سرخرگ ها، سرطان، بیماری قند، آلزایمر، پار کینسون ، . . . و خستگی و آسیب عضلانی است.
مصرف مواد آنتی اکسیدان در صعود های بلند، ظرفیت بدن کوهنورد را برای رویارویی با استرس اکسیداتیو بالا می برد و از مرگ یاخته ها به ویژه گلبول های قرمز در ارتفاعات بالا جلو گیری می کند.
مهم ترین غذاهای سرشار از مواد آنتی اکسیدان عبارتند از دانه های روغنی، میوه ها، سبزی ها ، چای و . . . همینطور ویتامین های E ، A و C و مواد معدنی مانند سلنیوم، آهن ، روی ، مس و منیزیم.
منبع: فصلنامه شماره 70 کوه - بهار 92 - صفحه 29
+ نوشته شده در شنبه هجدهم خرداد ۱۳۹۲ ساعت 8:35 توسط یکی از همه
|